Cikkek

Hucker Ferenc

A Nagymányoki gyermekkor meghatározó a későbbi évekre. Barangolások a Mecsekben, kavicsdobálás a patakba, madárfüttyös hajnalok, melyek visszaköszönnek a képein. Bonyhádon érettségizik, de nem kerül be az Iparművészeti Főiskolára. Négy évig üzemi grafikus, ahol az alkotói légkörben lehetőséget kap a próbálkozásokra, de a kitartó munkára is.

Kalauz Zsófia

1979. december 11-én születtem, Szekszárdon. A középiskolát Székesfehérváron végeztem a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Kerámia szakán. 1998-ban érettségiztem. A négy év alatt megismerkedtem a kerámiaművesség alapjaival, készítettem edényeket agyagból, megtanultam gipszformát előállítani, öntőformát készíteni.

Keller Jolán

1948-ban születtem Németkéren, egy Tolna megyei községben, jelenleg Szekszárdon élek. Középiskolás éveim alatt iskolai szakkör keretén belül kezdtem foglalkozni a festéssel. Staub Ferenc németkéri festőművész tanítványa voltam, abban az időben a rajzolással és az olajfestékkel próbálkoztam.

Kovács Tibor

Kovács Tibor 1959. március 6-án Budapesten született. Alap- és középfokú tanulmányait Szekszárdon végzi. 1983-ban rajz szakkollégiumi oklevelet szerez. A 80-as évek közepén a Pécsi Tanárképző Főiskolán Keserű Ilona tanítványa, 1987-ben kap rajztanári diplomát. A főiskola elvégzése után tanít és fest. Munkái zömét portrék és sajátos tájképek alkotják.

Kovács Zoltán

... 1972-ben Egerben születtem. 1990-ben a középiskola végeztével az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola rajz szakán folytattam tanulmányaimat. 1995-ben diplomám megszerzése után, mesterem Kishonthy Jenő alapította képzőművészeti körben folytattam festészeti, művészeti elmélyülésem, felkészülésem.

Lázár J. Pál

Rejtett értékeink Lázár J. Pál munkássága   "Tudatunkban legfurcsábban a kortársak értékítélete rendeződik: meglepődünk azon, hogy valaki már huszonöt éve meghalt közülünk, s nem gondolunk arra, hogy: eleven emlékezetünk, előttünk álló világos alakjuk éppen önmagában az értékítélet, hiszen ez hatásuk lényege, ez észrevétlenül is jelentős szerepük.

Molnár M. György

Molnár Mózsi György 1932-ben született Faddon. 1954-ben elvégezte a pécsi Pedagógiai Főiskola rajz-földrajz szakát. Tanárai Buday Lajos, Gádor Emil, Soltra Elemér voltak. Példaképe Szőnyi István. Faddon és Tolnán tanított, megyei képzőművészeti előadóként, felügyelőként dolgozott.

Mözsi Szabó István

"...A bajai tanítóképzős évek után művészeti tanulmányaimat Rudnay Gyula bajai képzőművészeti Szabadakadémiáján kezdtem, majd 1948-tól a budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytattam. Itt Szőnyi, Barcsay Domanovszky voltak a tanáraim. Mesterem mindvégig Rudnay maradt.

Pribenszky Mária

Csongrád megyében, Makón születtem. Iskoláimat Makón, majd Szekszárdon végeztem. Szüleim és nagyszüleim is itt éltek, szerették a természetet. az alföldi síkságot. Nagyapám, aki vincellér volt, ő szerettette meg a szőlőt a szüleimmel, majd közvetve velünk, gyerekekkel. Különösen kedvenc helyünk volt a makói Maros part.