Cikkek

Szeged vára

A szabálytalan, nagyjából négyszög alaprajzú, belsőtornyos vár a Tisza partján, a folyóval párhuzamosan épült. A várfal sarkain egy-egy kerek torony emelkedett. A falakat minden oldalon egy-egy négyszögletes torony szakította meg. A vár déli kaputornyától nyugatra helyezkedett el a palota. Később puskaporos, majd a XVIII. századtól tüzérségi raktár lett.

Palásti Renáta

Iskolai tanulmányaimat Csongrád megyében Bakson és Kisteleken végeztem. Művészeti tanulmányaim Zoltai Attila festőművész óráival kezdődtek. Az érettségi vizsga után a szegedi tanárképző főiskola rajz szakán folytattam óráimat Lázár Pál festőművész tanítványaként.

Kalauz Zsófia

1979. december 11-én születtem, Szekszárdon. A középiskolát Székesfehérváron végeztem a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Kerámia szakán. 1998-ban érettségiztem. A négy év alatt megismerkedtem a kerámiaművesség alapjaival, készítettem edényeket agyagból, megtanultam gipszformát előállítani, öntőformát készíteni.

Máté Bence

Máté Bence nevével első ízben 1999. végén találkoztam. Dr. Ligetvári Ferenc, az akkor hivatalban levő környezetvédelmi miniszter hívta fel a figyelmemet egy még csak 14 éves pusztaszeri fiatalemberre, aki korát meghazudtolóan kiváló madárfotókat készít.

Martinek József

1904-ben született Pécsett. A család 4 gyermeke közül ő a Püspöki Tanítóképző Intézetben szerzett tanítói oklevelet 1922-ben és két év katonaság és 2 Vajtán töltött év után érkezett Tolnára. Akkor két fontos szempont alapján döntött így: közel akart maradni Pécshez, a szülőkhöz, és a festői hajlamát, a természetben festés lehetőségeinek szépségét találta meg itt.