Cikkek

Baranya vármegye

   Baranya vármegyeBaranya vármegye közigazgatási egység volt a Magyar Királyság délvidéki részében. A terület legnagyobb része ma a magyarországi Baranya megye része, míg délkeleti fele Horvátország része.Földrajz Baranya vármegye területének nagy részét dombságok fedték le: a Baranyai-dombság és a Mecsek-hegység.

Pécsi vár és a Barbakán

A pécsi Székesegyháztól egy kis sétával juthatunk el a Barbakánhoz, mely a város egyik igen jelentős történelmi nevezetessége, hazánk egyetlen fennmaradt kapuerődje. A Barbakán a hajdani püspökvár falrendszerének előretolt kapuerődje - körbástyája volt. A bástya felvonóhíddal, hátsó kapuval, lőrésekkel, gyilokjáróval volt felszerelve és az egészet egy vizesárok vette körül.

Palancsa Gábor

Palancsa Gábor vagyok, nős, két gyermek édesapja. 1969-ben születtem Dombóváron. 24 évig volt otthonom ez a különleges nyugalmat árasztó kisváros. 1988-ban érettségiztem Kaposváron, szakmám szerint elektronikai műszerész vagyok, de immár hét esztendeje kiadványszerkesztőként dolgozom. 15 éve élek Pécsett, mindvégig a Kertvárosban.

Hucker Ferenc

A Nagymányoki gyermekkor meghatározó a későbbi évekre. Barangolások a Mecsekben, kavicsdobálás a patakba, madárfüttyös hajnalok, melyek visszaköszönnek a képein. Bonyhádon érettségizik, de nem kerül be az Iparművészeti Főiskolára. Négy évig üzemi grafikus, ahol az alkotói légkörben lehetőséget kap a próbálkozásokra, de a kitartó munkára is.

Juhász Ildikó

Tolna Megyei Önkormányzat Levéltárában dolgozom több mint húsz éve. Szakmai területem a fényképészet ami a művészet egyik ága. Így hétköznapjaim is a szépség bűvöletében telnek. Bodor Árpád indított el Tengelicről a Pécsi Művészeti Gimnáziumba, ahol Bérces Gábor és Rétfalvi Sándor tanítottak rajzra, Fürtös Ilona , Bizséné Kovács Diána szakmai oktatóim voltak.

Kalauz Zsófia

1979. december 11-én születtem, Szekszárdon. A középiskolát Székesfehérváron végeztem a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Kerámia szakán. 1998-ban érettségiztem. A négy év alatt megismerkedtem a kerámiaművesség alapjaival, készítettem edényeket agyagból, megtanultam gipszformát előállítani, öntőformát készíteni.

Kovács Tibor

Kovács Tibor 1959. március 6-án Budapesten született. Alap- és középfokú tanulmányait Szekszárdon végzi. 1983-ban rajz szakkollégiumi oklevelet szerez. A 80-as évek közepén a Pécsi Tanárképző Főiskolán Keserű Ilona tanítványa, 1987-ben kap rajztanári diplomát. A főiskola elvégzése után tanít és fest. Munkái zömét portrék és sajátos tájképek alkotják.

Könyv Kata

1984. április 11-én születtem Pincehelyen. Szüleim Könyvné Szabó Éva bőrműves, Könyv István János grafikusművész Simontornyán élnek. Nővérem Könyv Ágnes Budapesten lakik és dolgozik. Simontornyán az Általános Iskola elvégzése után a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában reklámgrafikát tanultam.

Martinek József

1904-ben született Pécsett. A család 4 gyermeke közül ő a Püspöki Tanítóképző Intézetben szerzett tanítói oklevelet 1922-ben és két év katonaság és 2 Vajtán töltött év után érkezett Tolnára. Akkor két fontos szempont alapján döntött így: közel akart maradni Pécshez, a szülőkhöz, és a festői hajlamát, a természetben festés lehetőségeinek szépségét találta meg itt.

Péger József

Középiskolás korában egy rajzával díjat nyert. Zilahy György festőművész Budapestre hívta és az általa vezetett szakkörbe járt. Földmérőnek tanult, majd a Pécsi Geodéziai és Térképészeti Vállalat alkalmazásában számos település térképének elkészítésében tevékenykedett. 1983-tól magánvállalkozó.